معرفی عرشه فولادی

معرفی سقف عرشه فولادی

از اقتصادي ترين روش هاي ساختمان سازی استفاده از سيستم سقف عرشه فولادي ميباشد.  با توجه به اینکه در سقفهای کامپوزیت  عرشه فولادی از صفحات فلزی فرم داده شده جهت ایجاد عرشه سقف استفاده شده است، لذا این صفحات فلزی نه تنها  قالب بندی را در سقف حذف نموده بلکه فولاد کششی مورد نیازدر سقف را نیز ﺗﺄمین می نماید. بنابراین عملکرد سقف در برابر نیروهای ثقلی و جانبی بسیار مطلوب بوده  و نیز کاملاً سازگار با انواع سازه های مختلف اعم از اسکلت فلزی و بتنی با هر نوع معماری می باشد؛ همچنین انعطاف پذیری این سیستم با دیگر مراحل اجرایی ساختمان، از خصوصیات بارز این نوع سقف است

سقف های مرکب عرشه فولادی سال های زیادی است که در کشورهای توسعه یافته اجرا می شود و از زمان ورود تکنولوژی آن به کشور روند رو به رشدی را طی کرده است و یکی از ایمن ترین و اقتصادی ترین سقف هایی است که به شیوه کاملا مهندسی در کشور اجرا می گردد.

اجرای سقف کامپوزیت عرشه فولادی :

سقف کامپوزیت عرشه فولادی در مجموع شامل چهار نوع مصالح است که عبارتند از :

الف) ورق فولادی

ب) برشگیر

ج) آرماتور

د) بتن

در اینجا به اختصار به مشخصات آنها می پردازیم :

 

الف ) ورق فولادی (Steel Sheet )

1

ورق فولادی شاخص ترین مصالح این نوع سقف میبا شد که برای ساخت آن ورق فولادی گالوانیزه (هر دو طرف) با ضخامت های ۰٫۸تا ۱٫۲ میلیمتر را به وسیله دستگاههای (Rol Forming ) به روش نورد سرد (Cold Forming )  به حالت موجدار شکل دهی می کنند بصورتی که در مقطع ورق حاصله هر موج به شکل یک ذوزنقه دیده میشود . برای محاسبه مشخصات هندسی مقطع می بایست از ضخامت پوشش گالوانیزه (Zinc Coating ) صرف نظر نمود ارتفاع ذوزنقه ها ( عمق کنگره ) حداکثر ۷۵ میلیمتر می باشد همچنین عرض متوسط کنگره های پر شده با بتن نمی بایست کمتر از ۵۰ میلیمتر باشد .
ضمن رعایت ضوابط موجود با این ورق ها می توان آنها را برای کاربری های مختلف به حالت های خاصی از ذوزنقه شکل داد. تا به قابلیت های جدیدی دست یابند . این ورق ها می بایست در جان خود ( قسمت شیبدار ورق ) دارای فرو رفتگیها و برجستگی هایی باشند تا در گیری ( Interlock ) بین فولاد و بتن را ایجاد نمایند .
در طی مراحل بارگیری حمل و دپوی این ورقها می بایست دقت لازم برای جلوگیری از تغییر شکل ( Deformation ) آنها صورت گیرد .

 

ب) برشگیر (Stud Shear Connector )

 

23

4

برشگیر ها یا گل میخ های خاصی که در این نوع سقف استفاده میشود به جهت نوع مصالح و روش خاص اجرا ̦ یکی دیگر نقاط قوت این نوع سقف محسوب می شود . قطر این برشگیرها حداکثر ۲۰ میلیمتر و ارتفاع آنها بسته به شکل ورق فولادی متغیر می باشد و در نهایت حداقل ارتفاع گل میخ بعد از نصب که از بالای ورق ذوزنقه ای اندازه گیری می شود نباید کمتر از ۴۰ میلیمتر باشد .
این گل میخها بوسیله دستگاه جوش قوس الکتریکی خاصی که Stud Welder خوانده می شود به بال تیرهای سازه ای جوش می شود . این فرایند جوشکاری می تواند هم به صورت مستقیم روی بال تیر سازه ای انجام گیرد Direct Attach Welding) ) و هم از روی ورق فولادی انجام گیرد ( Through the Sheet Welding ) قبل از قرارگیری گل میخ یک حلقه سرامیکی در محل جوش قرار میگیرد تا از حوضچه مذاب ایجاد شده در لحظه ایجاد شده در لحظه ایجاد قوس الکتریکی محافظت نماید .

 

 

ج)آرماتور ( Reinforcement

 

5

 

آرماتور بندی در چهار مورد زیر می بایست اجرا گردد :
۱- مقاومت در برابر لنگر منفی در دهانه های ممتد و کنسولها
۲- بار های متمرکز یا باز شو ها
۳- آرماتور حرارتی
۴- مقاومت در برابر لنگر مثبت در صورتی که با استفاده از میلگرهای آجدار مرسوم و موجود در بازار صورت گیرد تا حدودی وقت گیر ( نسبت به سایر مراحل اجای این نوع سقف ) خواهد بود اما در صورت استفاده از مشهای آماده Fabric Reinforcement ) ) این مرحله از اجرای سقف نیز با سرعت قابل قبولی صورت خواهد پذیرفت البته این مشهای آماده می بایست مطابق با استاندارد های مربوط ساخته ، حمل و نصب گردند .

 

 

د) بتن

 

6

مقاوت فشاری بتن مورد استفاده با توجه به اینکه از بتن سبک یا بتن معمولی استفاده شود می تواند از ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع متغیر باشد ، که با توجه به نوع بارگذاری و مشخصات دهانه تعیین خواهد شد .
در هنگام محاسبه مشخصات هندسی مقطع می بایست به جهت کنگره های ورق فولادی نسبت به تیر سازه ای موجود دقت نمود .چرا که در صورت عمود بودن کنگره ها بر تیر ، از بتن موجود در زیر سطح فوقانی ورق ذوزنقه ای باید صرف نظر نمود .
ضخامت دال بتنی در بالای کنگره ورق ذوزنقهای نباید از ۵۰ میلیمتر کمتر باشد . با توجه به این موضوع در صورت استفاده از ورق فولادی با ارتفاع حداکثر mm75 مجموع ضخامت سقف mm 125 خواهد بود .
یکی دیگر از راهکارهای سرعت بخشیدن به اجرای این سقف استفاده از بتن دارای فیبر های پلیمری یا فولادی (Fiber Reinforced concrete) می باشد که با استفاده از ان می توان آرماتوربندی را در اکثر نقاط عرشه فولادی حذف نموده که البته تهیه ، حمل و ریختن آن میبایست با دقت خاص و بر اساس آیین نامه های مربوط باشد .